Dobroczynny wpływ mango na nasze zdrowie

Mango to tropikalny owoc, który coraz bardziej zyskuje na popularności wśród społeczeństwa. Owoc ten pochodzi z Indii. Ma już prawie pięć tysięcy lat. Dla Hindusów mango jest symbolem boskich posłańców oraz jest powszechnie nazwany „owocem bogów”. Do Europy dotarło stosunkowo późno, w szesnastym wieku. W obecnych czasach uprawa mango jest powszechna na wszystkich kontynentach. Najlepsze doznania smakowe można przeżyć kiedy mango jest dojrzałe. Na co więc należy zwrócić uwagę przy jego zakupie? Należy szczególnie zwrócić uwagę na to czy owoc jest świeży. Najlepiej wybierać mango z niepomarszczoną skórką, Odpowiednio dojrzały owoc mango jest ładnie zarumieniony, nie lepi się oraz skórka owocu delikatnie ugina się pod naciskiem dłoni. Dopiero dojrzałe mango posiada upajający zapach oraz delikatny miąższ. Powinien być pomarańczowo-żółty. Oznaką, że mango jest już dobrze dojrzałe jest zawarty w nim soczysty, kremowy oraz słodki miąższ. Wtedy owoc rozpływa się w ustach. Poleca się również mango lekko schłodzone w lodówce. Wielu nie zdaje sobie sprawy z dobroczynnych właściwości tego owocu. Mango jest bardzo bogatym źródłem witamin oraz składników odżywczych. Wyróżniamy w nim następujące witaminy: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, E i K. Owoc ten posiada również wiele minerałów takich jak: fosfor, magnez, cynk, potas, sód, żelazo, wapń oraz białko, tłuszcze, błonnik oraz węglowodany. Mango jest również jednym z bogatszych źródeł miedzi, która bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Obecne również w nim antyoksydanty skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Wpływa to korzystnie na walkę z rozwojem komórek nowotworowych oraz poprawia wygląd skóry, dodatkowo hamując jej proces starzenia się. Dokonane badania na owocach mango ujawniły, że owoc ten może hamować rozwój raka piersi oraz raka okrężnicy. Kolejną jego niebywałą zaletą jest to, że jego codzienne spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Udowodniono również, że mango ma dobroczynny wpływ na układ krwionośny człowieka. Skutecznie zmniejsza on bowiem rozwój chorób sercowo- naczyniowych. Mango dobrze sprawdza się również dla osób, które dbają o szczupłą sylwetkę, ponieważ zawartość błonnika w jego składzie daje uczucie sytości, co skutecznie zapobiega podjadaniu między posiłkami. Niewielu wie o tym, że mango często wykorzystywane jest przy produkcji kosmetyków. Olejek z owoców mango posiada fenomenalne właściwości. Stosuje się go w produkcji kremów, szamponów, balsamów oraz odżywek do włosów. Wszystko za sprawą jego rewelacyjnych właściwości regeneracyjnych oraz nawilżających.
Warto wprowadzić mango do codziennej diety. Przez wielu jest spostrzeganym jako najsmaczniejszy oraz najzdrowszy owoc świata. Warto dodawać mango do owocowych sałatek czy ciast, zwracając przy tym uwagę na jego dobroczynny wpływ na zdrowie oraz urodę. Często jednak zakup owocu mango okazuje się dużym problemem. Na szczęście są dostępne również inne formy tego owocu, m.in. suszone czy kandyzowane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here