Jesień - idealny czas na grzyby

W naszych lasach rośnie ponad czterdzieści gatunków jadalnych grzybów. Jednymi z najcenniejszych są prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, kanie, gąski, kurki oraz opieńki. Wszystkie te gatunki grzybów możemy kupić bez problemu w sklepie oraz na bazarach, jako produkt już suszony albo w innej postaci.
Grzyby choć nie posiadają żadnej wartości odżywczej, to są bardzo cenione ze względu na swój niepowtarzalny smak oraz aromat.
Dlatego też są dostępne w każdym polskim domu. Niemal każdy kucharz, który ma do czynienia z grzybami, dodaje je do wielu potraw, w celu otrzymania niesamowitego smaku.
Niestety prawie każdy jadalny grzyb, ma w lesie swojego trującego odpowiednika, dlatego bardzo ważną sprawą jest, że jeżeli mamy spore wątpliwości co do danego grzyba lepiej będzie jak pozostawimy go w spokoju w lesie.
Wybierając się na grzyby do lasu należy pamiętać o tym, żeby nie wyrywać grzybów, ponieważ takie nieodpowiedzialne zachowanie może prowadzić do uszkodzenia grzybni, co w późniejszym rezultacie spowoduje, że w tym miejscu nie znajdziemy już dorodnego okazu.
Powinniśmy także pamiętać o tym, aby nie ścinać nożem grzybów nad ziemią, gdyż tak odcięta nóżka pozostawi w ziemi dolna część trzonu, która się szybko rozłoży powodując zakażenie oraz pleśnienie grzybni.
Każdy grzyb, którego chcemy prawidłowo zerwać, należy złapać dłonią za dolną część nóżki i okręcić ją delikatnie, w celu odpowiedniego oderwania go od podłoża.
Bardzo nieodpowiedzialnym zachowaniem u niektórych osób jest rozkopywanie ściółki nogą podczas szukania grzybów. Tak skrajnie oraz nieodpowiedzialne zachowanie powoduje, że grzybnia traci na swojej wartości. Każdy zerwany przez nas okaz należy dobrze oczyścić z ziemi oraz pozostałych resztek przed włożeniem go do koszyka.
Grzyby, które przynieśliśmy z lasu, należy jak najszybciej przygotować do suszenia lub pasteryzowania, które możemy wykonać, najpóźniej w ciągu 24 godzin.
Jeżeli robiliśmy na obiad jakieś dania z grzybów i została nam jakaś potrawa, nie należy przechowywać jej dłużej jak parę godzin. Z kolei, jeśli chodzi o podgrzewanie potraw z grzybów, to nie powinno się podgrzewać ich wielokrotnie.
Grzyby, które zbieramy w lesie posiadają w swoim składzie chitynę, która to ze względu na specyficzność tego błonnika, jest produktem ciężkostrawnym.
Nie wskazane jest spożywanie grzybów, przez osoby, które mają problemy z chorobami układu trawiennego oraz dzieciom poniżej 6 roku życia.
Przyrządzone grzyby można jeść jako: smażone, pieczone, pasteryzowane, duszone lub w innej postaci.
Do lasu idziemy wtedy, kiedy na grzyby przyjdzie odpowiedni czas.
Grzyby jadalne występują na terenie całej Polski, od Pomorza aż po góry. Pierwsze grzyby mogą pojawić się już pod koniec maja, a także w lipcu. Największy wysyp tego leśnego skarbu rozpoczyna się się w połowie września i może trwać aż do listopada. Wtedy to każdy grzybiarz może zbierać różnorodne rodzaje grzybów. Wśród wielu z nich warto zebrać do koszyka grzyby takie jak: podgrzybki, maślaki, gąski, kurki, rydze, kozaki, kanie oraz opieńki. Jesień to piękna pora roku podczas której żaden grzybiarz się nie nudzi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here