Naturalne zioła źródłem witamin

Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna stały się teraz bardzo modnym trendem. Coraz więcej osób chce zmienić swój wygląd i zadbać o własne zdrowie. Poza odpowiednią dietą, piciem dużej ilości wody, oraz aktywnością fizyczną, bardzo ważne jest też spożywanie ziół. Medycyna naturalna od zawsze była cennym źródłem witamin. Gdy nie było jeszcze lekarstw, zioła stosowało się w leczeniu różnych chorób. Nadal zaleca się spożywanie ziół w postaci naparów i nie tylko, bo dzięki temu można zyskać zdrowe i długie życie.

Właściwości zdrowotne hibiskusa

Hibiskus znany także jako malwa sudańska i ketmia szczawiowa, to roślina o wielu cennych właściwościach. Kwiaty tej rośliny są przepiękne, mają też wyjątkowy zapach. Ale najbardziej cenne są ze względu na witaminy w nich zawarte. Hibiskus właściwości są bardzo liczne. Cenną właściwością jest obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu w organizmie, na wskutek systematycznego picia naparu z hibiskusa.

Malwa sudańska ma także działanie moczopędne. Jest więc zalecana do spożywania w trakcie kuracji zakażeń układu moczowego. Napary z tej herbaty można pić dwa, trzy razy dziennie, jedynie kobiety w ciąży powinny unikać zbyt dużej ilości takich naparów, bo mogły by one osłabić dno macicy.

Hibiskus właściwości niwelujące wagę ciała

Osoby borykające się z nadmierną wagą, również powinny sięgnąć po herbatkę z ketmii szczawiowej. Odkryto, że napar z hibiskusa pity systematycznie przez kilka tygodni, wpływa korzystnie na utratę kilogramów. Dlatego też osoby, które chcą schudnąć, poza aktywnością fizyczną i dobrą dietą, powinny pić napar z malwy sudańskiej.

Hibiskus jest dostępny w różnych wersjach. Można zakupić suszone kwiaty, założyć hodowlę hibiskusa w swoim ogrodzie, albo nabyć gotowe herbatki owocowe z tej rośliny. Ketmia szczawiowa ma bardzo przyjemny owocowy smak a także aromatyczny zapach. Z pewnością każdemu zasmakuje.

Wywar z ketmii szczawiowej o działaniu przeciwzapalnym

Lecznicze działanie ketmii szczawiowej jest bardzo różnorodne. Warto także wspomnieć o tym, że ma ona działanie przeciwzapalne. Od wieków więc ta roślina jest stosowana w przebiegu przeziębienia, grypy i innych chorób wirusowych i bakteryjnych. Napar z ketmii obniża gorączkę, leczy kaszel, łagodzi katar, nawilża i osłania gardło. Jest to więc idealny naturalny lek na przeziębienie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here