Tajniki uprawy winogron

Uprawa winogron, ze względu na powstanie wielu odpornych odmian, stała się bardzo popularna w polskich warunkach klimatycznych. Ale chociaż jest łatwiejsza i mniej wymagająca niż dawniej, potrzebuje w dalszym ciągu wiele uwagi i pewnych zabiegów. Oczywiście jest ona dużym wyzwaniem dla hodowców winogron, ale na pewno warta jest trudu. Otrzymane owoce, to bowiem nie tylko surowiec na wspaniałe wino, ale także źródło najlepszych witamin i soli mineralnych.

Sadzenie winogron

Przed zakupem sadzonek, warto przyjrzeć się dokładniej odmianom i kierować się takimi cechami rośliny, jak mrozoodporność i okres dojrzewania. Tylko bowiem rośliny odporne na zimno, na pewno utrzymają się w naszym klimacie. Niektórzy szukają odmian bujnych i szybko rozrastających się, które będą skutecznie ocieniały altanę. Inni wybierają nieco mniej bujne, za to owocujące znacznie obficiej. W poszukiwaniu sadzonek warto udać się do renomowanego hodowcy i najlepiej kupić roślinę w pojemniku.

Jak sadzić winogrona?

Krzewy winogron sadzi się wczesną wiosną lub jesienią, chyba że mamy do czynienia z rośliną w pojemniku z licznymi liśćmi. W takim przypadku najlepiej posadzić ją na przełomie wiosny i lata.
Podłoże powinno być wcześniej głęboko przekopane i odchwaszczone. Zaleca się również wzmocnić je obornikiem lub kompostem. Trzeba pamiętać, że gleba powinna być żyzna, lekka i próchnicza, a wybrane miejsce mocno nasłonecznione.
Samo sadzenie winogron polega na umieszczeniu sadzonki w dość szerokim (około półmetrowym) i głębokim dołku. Trzeba ją przysypać ziemią w taki sposób, by połowa wystawała na powierzchnię i przywiązać do palika.

Jak pielęgnować winorośl?

Starsze winogrono nie wymaga szczególnego podlewania, gdyż świetnie radzi sobie z niedoborem wody. Częściej natomiast trzeba podlać młodą roślinę. Nawożenia, polegającego na rozłożeniu między palikami kompostu, winorośl potrzebuje raz do roku, wiosną.
Bardzo ważnym zabiegiem jest zabezpieczenie rośliny przed zimą, dlatego najlepiej w listopadzie przykryć korzenie warstwą ziemi na wysokość około 30 cm. Można także zabezpieczyć krzew agrowłókniną.

Kiedy przycinać winogron?

Cięcie winorośli uważa się za jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie tej rośliny. Od niego bowiem zależy nie tylko prawidłowy wzrost i zdrowotność rośliny, ale również regularne i obfite owocowanie. Jeżeli cięcie zostanie zaniedbane, krzew nadmiernie się zagęści, co spowoduje, że owoców będzie mało lub będą drobne i kwaśne. Z kolei nadmierne cięcie może być przyczyną braku kwitnienia, a więc i owoców.
Cięcie winorośli najlepiej przeprowadzać pod koniec lutego lub na początku marca. Wcześniej warto zapoznać się z wymaganiami posiadanej odmiany i sposobem uprawy.
Najważniejsze jest cięcie zasadnicze, polegające na skracaniu łoz. W ten sposób usunięte zostaną stare pędy. Wszystkie rany po cięciu należy zabezpieczyć specjalną maścią ogrodniczą.
Aby otrzymać dobre plony, warto także wykonać tzw. cięcie na owocowanie, które polega na ograniczeniu liczby płodnych pąków.
Ostatnie cięcie, tzw. zielone, przeprowadza się przez cały okres wegetacyjny. Polega ono na wyłamywaniu liści i bezpłodnych pędów. Działanie to ma na celu odciążenie rośliny i umożliwienie jej dostarczania większej ilości składników odżywczych do owoców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here