Jak czyścić lodówki gastronomiczne

Lodówki gastronomiczne są powszechnie używane w lokalach różnego typu oraz sklepach spożywczych. Są one niezbędne do tego, by oferować klientom produkty spożywcze przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Jak je czyścić, by były higieniczne i bezpieczne?

Dezynfekcja i odpowiednie środki

Bardzo ważnym aspektem dbania o lodówki jest czyszczenie ich odpowiednimi środkami. Chodzi o to, by usuwać nie tylko brud, ale także niewidoczne drobnoustroje, które mogą znajdować się we wnętrzu lodówki. Łatwo jest wyobrazić sobie sytuację, w której coś się w lodówce rozleje i zacznie się psuć. W takim wypadku bakterie zaczynają działać, a ich obecność może stanowić zagrożenie dla innych produktów znajdujących się w lodówce.

By dobrze wyczyścić lodówkę gastronomiczną, powinno się myć ją dedykowanymi środkami. Raz na jakiś czas warto też ją zdezynfekować. Najlepiej jest ustalić sobie grafik regularnego dezynfekowania urządzenia, a następnie się go trzymać.

Możliwie często

Nie ma jednej odgórnej zasady, jak często powinno się myć lodówki gastronomiczne. W rzeczywistości jednak najlepiej jest robić to jak najczęściej. Dzięki temu można pozbywać się brudu, zanim jeszcze zdąży się on nagromadzić i zaschnąć. Usuwanie świeżego brudu jest po prostu łatwiejsze.

Lodówkę w ciągu dnia pracy można na bieżąco przecierać szmatką nasączoną środkiem do mycia takich urządzeń. Można też myć ją podczas zmiany towaru wewnątrz jej lub układania go od nowa. Bardzo ważne jest też mycie lodówki na koniec dnia. To mycie powinno być jak najdokładniejsze. Dzięki temu można przygotować lodówkę do kolejnego dnia pracy.

Pamiętaj o uszczelkach

Lodówki są urządzeniami, które mają wiele zakamarków. Koniecznie trzeba je dobrze doczyścić, by lodówka była rzeczywiście czysta i odpowiednia do przechowywania żywności. Podstawą jest czyszczenie uszczelek. W ich głębi zwykle zbierają się zabrudzenia, pyłki, a nawet kurz. Koniecznie trzeba je usuwać. Przy okazji można też sprawdzić, czy uszczelki są całe i niezniszczone.

Podczas mycia lodówki warto sprawdzić też wszelkie inne zakamarki, których mógłby zgromadzić się kurz i brud. Koniecznie trzeba je usunąć, bo zabrudzenia mogą być przecież resztkami jedzenia, które będą gnić i przyciągać owady.

Lodówki gastronomiczne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here