Grillowanie

Jedną z najważniejszych kwestii, aby poprawnie się rozwijać, mieć dobre samopoczucie i zyskać energię na resztę dnia, jest właściwe odżywianie. Nie zawsze mamy czas zadbać, aby nasza dieta wyglądała tak, jak wypadałyby nasze standardy. Zazwyczaj zaleca się, aby zjeść pożywne śniadanie, dobry dwudaniowy obiad, a kolacja powinna zawierać jak najmniej, a nawet nie trzeba jej jeść wcale. Tymczasem plany są brutalnie weryfikowane, jeżeli nie możemy połączyć pożywienia z rzeczywistością i naszymi obowiązkami. Wiele osób nie ma możliwości zjedzenia śniadania wcześnie z rana, ponieważ czas na to nie pozwala. Podobnie jest z obiadem, zatem okazuje się, że na porządny posiłek pozostaje czas kolacji. Po drodze wiele osób stosuje tzw. „zapychacza”, np. kebab, frytki, hot-doga, hamburgera, czy inny fast food, który pozwoli zaspokoić głód na dłuższy czas w ciągu dnia. Nie ma możliwości na realizowanie stałej diety w takiej sytuacji, co może spowodować, że będzie nam brakowało niektórych substancji odżywczych. Często jednak możemy sobie wynagrodzić w weekend, np. imprezą, na której przygotujemy pizzę albo grillem w towarzystwie znajomych. Na grillu nieodłącznym elementem zabawy są oczywiście kiełbaski. Tutaj jest dylemat, co wziąć ze sobą. Wiele osób przynosi tzw. kiełbasę zwykłą ogniskową, ale również kiełbasa śląska, czy toruńska pasować może idealnie. Często na grillu piecze się także chleb. Chleb przypieczony ma również swój unikatowy smak. Można także dodać inne ciekawe zakąski – np. szaszłyk z warzyw. Zwykle w skład takiego szaszłyka wchodzą papryka i cukinia, ale to jakie warzywa na grilla nadają się najbardziej, zależy od naszych preferencji i preferencji gości, których zapraszamy. Również kukurydza jest dobrym warzywem do przygotowywania na grillu. Jest wiele różnych przepisów na przygotowanie grillowanych warzyw. Jeden z nich mówi o tym, żeby przygotować cztery małe cukinie, oliwę, a także dwa ząbki czosnku oraz przyprawy. Cukinię należy pokroić na plasterki, które będą mieć pół centymetra. Następnie powinno się przygotować zalewę z oliwy oraz czosnku i włożyć do niej wszystkie składniki, po czym słoik z zalewą zamknąć i dokładnie nim wstrząsnąć. Gdy cukinia jest już przygotowana, należy ją włożyć na trzydzieści minut do lodówki, a potem jest wreszcie możliwość, aby ją grillować. Grillować należy do momentu, w którym widzimy, jak się rumieni. Z kolei paprykę należy grillować w otoczeniu oliwy i kopru. Dużą zaletą papryki jest to, że mamy jej trzy odmiany – czerwoną, żółtą i zieloną. Niezależnie od koloru, każdą możemy grillować. Jest to więc bardzo dobre wyjście dla estetyki. Można połączyć ze sobą różne papryczki i zrobić trójkolorowy szaszłyk. Papryczkę taką najlepiej dokładnie polać oliwą, aby nadać jej specyficzny, aromatyczna smak i zapach. Z kolei grillowanie kukurydzy jest najprostsze spośród tych trzech rodzajów warzyw. Kolbę kukurydzy należy zawinąć w folię, ale oczywiście wcześniej, zanim położy się ją na grill, także należy dokładnie ją polać oliwą. Dobrą opcją jest polanie także sosem sojowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here