Wiele o ogórkach

Ogórki, to zdrowe i bardzo nisko kaloryczne warzywa. Dlatego stanowią wspaniały pokarm dla osób przechodzących kurację odchudzającą. Lub osób na co dzień dbających o swoją sylwetkę. Średniej wielkości zielony ogórek, to tylko osiem kalorii. A kiszony ogórek dwanaście kalorii. Czyli na prawdę niewiele. Za to posiada on dużo minerałów, jak wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, sód, cynk. A także witaminę A, C, B6, E, K i was foliowy. I właśnie dzięki tym walorom ogórki są chętnie konsumowane na różne sposoby. Zarówno na surowo, jak i po obróbce.
Najlepsze ogórki są te z domowej hodowli. Lecz uprawa ogórków nie jest taka łatwa, ponieważ posiadają one niską wytrzymałość na niskie temperatury. Powstaje pytanie, kiedy siać ogórki ? W okresie wczesnej wiosny najlepszym wyjściem jest uprawa ogórków w tunelu. Przy czym samo wykiełkowanie można rozpocząć od hodowli parapetowej. I potem rozsadzić do tunelu. Lub do gruntu, gdy będzie już ciepło. Jak chcemy wysiać nasiona bezpośrednio do gruntu, to najlepiej zrobić to pod koniec maja. Ponieważ jest już wtedy odpowiednia temperatura powietrza.
Ogórek posiada zamierzchłą historię. Gdyż jest uprawiany od około pięciu tysięcy lat. Kolebką ogórka najprawdopodobniej są Indie. Znano je i uprawiano również w starożytnym Egipcie, skąd rozpowszechniły się w rejon Morza Śródziemnego. W Europie ogórki rozpowszechnili Rzymianie. A do ludów pochodzenia słowińskiego ogórek dotarł z Cesarstwa Bizantyjskiego. W naszym kraju ogórki na stołach pojawiły się dopiero w szesnastym wieku. I od razu podbiły serca Polaków.
Na bazie ogórka można przyrządzać różne dania. Może stanowić on sałatkę do dania głównego. Jest to tak zwana mizeria. Jak również do obiadu lub kanapek mogą być podawane ogórki kiszone lub ogórki korniszony. Ogórki kwaszone wchodzą zawsze w skład sałatki warzywnej z majonezem. Ponieważ dodają jej ostrego smaku. Przy użyciu ogórków powstaje pyszna zupa ogórkowa stanowiąca pierwsze danie obiadowe.
Ogórki posiadają wiele właściwości przemawiających za tym, że warto je jeść. Podczas upalnych dni wspaniale gaszą pragnienie, bo zawierają dużo wody. Ogórek aż w 97 procentach składa się z wody. Dzięki dużej zawartości wody jest moczopędny, przez co zdrowy na nerki. Dzięki wodzie oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn. Ponadto nie trzeba się bać o przytycie, gdyż nie ma w nich nic, co by tuczyło.
Lubimy jeść ogórki, lecz nie zawsze zdajemy sobie sprawę z jego leczniczych właściwości. A ogórki są bogatymi przeciwutleniaczami. Czyli zapobiegają chorobom nowotworowym. Dzięki temu, że ogórki są bogate w pierwiastki chemiczne, to bardzo dobrze wpływają na serce i cały układ krążenia, oraz regulują ciśnienie krwi. Niska ich kaloryczność sprawia, że ogórki są doceniane przez osoby nie chcące przytyć. Ale jednocześnie nielubiące się głodzić. W takiej sytuacji ogórki bardzo dobrze nasycą organizm. I przy okazji go nawodnią . A dobre nawodnienie, to także dobry uczynek dla skóry. Bo skóra nie umie funkcjonować bez wody, którą nieustannie traci.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here