Oliwa z oliwek bardzo często gości na naszych stołach. Choć pochodzi z gorących krajów śródziemnomorskich, znalazła w naszej kuchni szerokie zastosowanie i bije rekordy popularności. I bardzo dobrze! Oliwa extra virgin ma mnóstwo właściwości odżywczych i naprawdę warto ją stosować do przyrządzania potraw codziennie!
Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/oliwa-z-oliwek-extra-virgin/
Oliwa z oliwek extra virgin i jej właściwości odżywcze
Oliwa z oliwek to podstawa diety śródziemnomorskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Bogata jest w kwasy tłuszczowe nienasycone oraz zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomagają naszemu organizmowi w zwalczaniu wolnych rodników. Pozyskiwana jest ona z owoców drzewa oliwnego. Oliwki kruszy się i miażdży, a następnie miazgę oddziela od powstałego soku. Na tym polega proces produkcji oliwy.
W takim procesie powstają trzy odmiany oliwy – extra virgin, dziewicza i rafinowana. Typ pierwszy jest najzdrowszy i najbardziej dla nas korzystny. Warto więc dodać kilka złotych i nie oszczędzać na oliwie z oliwek, wybierając jej rafinowaną wersję. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest najmniej przetworzona i najbardziej naturalna, nic więc dziwnego, że posiada tak wiele walorów odżywczych.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia dostarczy nam witaminę K i E w niewielkich ilościach, ale jest za to bardzo bogatym źródłem kwasów tłuszczowych. Tłuszcze nasycone w niej zawarte wynoszą zaledwie 14 procent jej objętości. Natomiast tłuszcze jednonasycone, w skład których wchodzi przede wszystkim kwas oleinowy to aż 75 procent zawartości.
Jakie korzyści płyną ze stosowania oliwy z oliwek?
Jakie więc są najważniejsze właściwości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia? Jakie korzyści daje naszemu organizmowi? Oto one:
- olbrzymia zawartość przeciwutleniaczy w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia sprawia, że wolniej się starzejemy i łatwiej radzimy sobie z niekorzystnym działaniem wolnych rodników;
- oliwa z oliwek ma właściwości przeciwzapalne, a substancje w niej zawarte zmniejszają ekspresję genów i białek odpowiedzialnych za stany zapalne;
- oliwa zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL;
- poprawia wyściółkę nabłonka naczyń krwionośnych;
- obniża ciśnienie krwi;
- związki zawarte w oliwie z oliwek mogą pomóc w walce z nowotworami;
- poprawia funkcje mózgu oraz zmniejsza objawy zaburzeń poznawczych.
Zobacz też: http://kobiecosc.pl/jakie-korzysci-plyna-z-jedzenia-owocow/